Misto Dobra

Fakta om Misto Dobra: Hvordan det startet og drives

I 2008 startet ukrainere et initiativ for barn og ungdom: «Jeg er Ukrainas fremtid». Etter over 10 år med sosiale aktiviteter og læringstilbud for Ukrainas neste generasjoner, fikk Marta Levchenko en idé. Denne ivrige og talentfulle ildsjelen startet et senter for voldsutsatte kvinner og barn, Misto Dobra. Misto Dobra betyr «godhetens by». Dette er en uavhengig non-profit-organisasjon med eget styre og administrasjon. Senteret ligger sentralt i Tsjernivtsi, som har en kvart million innbyggere og ligger en haltvimes kjøring nord for Romania, sørvest i Ukraina.

Da Russland angrep Ukraina 24. februar 2022, ble hele landet satt i beredskap, og en intern dynamikk ble til: De fleste angrep og kamper foregår langt øst i landet, mens i vest er hverdagen i stor grad normal, med åpne arbeidsplasser, skoler butikker og så videre. Voksne menn er mobiliserte og livet er endret, men denne delen av landet er i stor grad trygt og sikkert. Folketallet i Tsjernivtsi har økt til 350 000. Byen er blitt en større ressurs for resten av landet.

Marta og hennes ansatte har hittil evakuert tre barnehjem, blant annet fra krigsrammede Mykolajiv og områdene øst for Odessa. I dag er fire bygg i drift på senteret. En del barn bor her med mødrene sine, andre er foreldreløse eller foreldrenes oppholdssted er ukjent. En del av barna er funksjonshemmede med ulike diagnoser. Til sammen bor det cirka 200 barn her, og cirka 100 kvinner. De enslige barna som ankommer senteret, er fra 0 til 5 år gamle. De som kommer med mødre, er opp til 13 år. Det er også et eget hus med hjemløse hunder som har fått et oppholdssted, og som fungerer som et sted hvor traumatiserte barn får terapi.

På besøk hos Misto Dobra
Fra venstre: Linda Bävermark (Aberia), Ketil Blinge (Hero), Marta Levchenko (Misto Dobra), Jonas Berg Jonas (Aberia), Arnfinn Nordbø (NHC) og Willy Brusdal (Aberia).

Til sammen arbeider det cirka 100 ansatte og frivillige på senteret. Infrastrukturen er god. Det er bomberom i alle hus der mennesker bor, unnatt ett. Dette er beskyttet med sandsekker foran vinduene. Ingen av byggene er eldre enn 12 år. Det er stabil strøm (riktignok med lav kapasitet) og vannforsyning. Mat produseres på stedet. Hus 4 ble påbegynt 17. Mai 2022, og åpnet i september. Nå planlegges et bygg for rehabilitering av krigsskadete barn. I tillegg har Misto Dobra startet distribusjon av nødhjelpspakker som de sender til ikke-evakuerte barn ved fronten. Til disse prosjektene trengs kompetanse og ressurser på alle plan.

Det koster mye å drifte senteret, og de er helt avhengige av ulike privatpersoner, bedrifter og organisasjoner for å få det til å gå rundt. Etter skandinaviske forhold er summene likevel lave: En barnepleier koster tilsvarende 2000 NOK/SEK i måneden. En lege eller annen spesialist koster cirka 4000 NOK/SEK i måneden. Dette innebærer at vi som har inntekter på skandinavisk nivå kan gjøre en stor forskjell, og bidra til stabilitet og forutsigbarhet for de utsatte barna i Misto Dobra.

Vipps ditt bidrag til Misto Dobra

Aberia og NHC samarbeider med Misto Dobra, en non-profit humanitær organisasjon i Tsjernivtsi, Ukraina. Vi oppfordrer til å støtte prosjektet med en fritt valgt sum.

Skann QR-koden i Vipps eller overfør et beløp til Vipps-nummer 808095 for å hjelpe Misto Dobra i deres fremtidige arbeid.

Alle midler går uavkortet til Misto Dobra. Besøk Misto Dobras nettside for å finne alternative løsninger for å donere ditt bidrag.

Alle fotografier er publisert med tillatelse.